18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, între DA şi NU

Doljul, între DA şi NU

Rezultatele finale ale referendumului din 19 mai privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu situează Doljul peste media de participare pe ţară şi sub medie în privinţa alegătorilor pro-Băsescu.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, există o diferenţă majoră între opţiunile electoratului din mediul urban şi cel din mediul rural. În timp ce în oraşe 74,2% din doljeni s-au declarat în favoarea rămânerii lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, la sate 64,8% dintre alegători au votat NU. În cazul a cinci comune doljene, Amărăştii de Sus, Cetate, Drăgoteşti, Galiciuica şi Ostroveni, majoritatea electoratului s-a exprimat în favoarea demiterii lui Traian Băsescu.
Într-una dintre comunele cu procent majoritar de alegători care au optat pentru demiterea preşedintelui, Cetate, s-a înregistrat şi cel mai mare număr de buletine de vot anulate. Dacă media buletinelor anulate în Dolj a fost de 1,1%, în Cetate, media a fost de 8,9%, adică 367 de voturi, din cele 4.087 exprimate, au fost declarate nule. În Craiova, care concentrează peste jumătate dintre alegătorii înscrişi pe liste în judeţ, procentul alegătorilor care s-au pronunţat în favoarea lui Băsescu a fost majoritar în toate cele 156 de secţii de votare.
Comuna cu cei mai mulţi alegători pro-Băsescu a fost Breasta, unde peste 86% din electorat a votat NU. Rezultatele finale ale referendumului relevă faptul că 69,9% din voturile valabil exprimate au purtat ştampila pe NU, în timp ce 29% dintre doljeni au votat DA, iar 1,1% din voturi au fost declarate nule.

85% din alegătorii din Cetate s-au dus la vot

În ceea ce priveşte procentul de participare, electoratul din mediul rural a venit în număr mai mare la urne, diferenţa între prezenţa la vot fiind de peste 3%. Cei mai conştiincioşi alegători s-au dovedit tot locuitorii din Cetate, potrivit datelor furnizate de DRS Dolj, aceştia prezentându-se la urne în proporţie de peste 85%. Comuna a fost urmată de Greceşti, cu o prezenţă la urne de 78%.
În Desa s-a înregistrat cea mai mică participare din Dolj, la urne ajungând puţin peste 30% din electoratul înscris pe liste. Comparativ cu datele comunicate la nivel de ţară, doljenii au depăşit cu un procent media de participare, 45,4% dintre alegătorii înscrişi pe liste exprimându-şi sâmbătă opţiunea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII